De Circular Economy Challenge

21 feb. 2018

Van Gils Automotive en hun deelname aan ‘De Circular Economy Challenge’

 



“Duurzaamheid zit in onze genen” Om bedrijven te stimuleren een circulair businessmodel te omarmen, is de RaboBank de Circular Economy Challenge gestart. In dit succesvolle programma kunnen bedrijven hun kansen voor circulair ondernemen verkennen en die vertalen naar een goed actieplan en een businesscase. Afgelopen half jaar werkten negentien ondernemers uit de regio nauw samen met KPMG Sustainability, Rabobank en MVO Nederland om hun duurzame ideeën uit te werken. Ze kregen toegang tot nieuwe, circulaire netwerken, ontvingen een companyscan en werden getraind om hun boodschap helder over te brengen.

Voor Van Gils Automotive is het woord ‘Circulaire’ meer dan een hip begrip. Wij hebben jarenlange praktijkervaring met duurzaam ondernemen en zijn koploper op het gebied van producthergebruik. Onze corebusiness bestaat uit het demonterenen en recyclen van voertuigen. De bruikbare auto-onderdelen worden getest, gedemonteerd en geclassificeerd. Hierna worden deze onderdelen gefotografeerd, ingevoerd in ons voorraadsysteem en getoond in de webshop. De onderdelenverkoop bestaat dus volledig uit producthergebruik. Hierbij worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, gaat er geen energie verloren tijdens het productieproces en wordt er geen onnodige arbeid verricht. Daarnaast wordt een auto in samenwerking met ARN [Auto Recycling Nederland] voor meer dan 95% gerecycled.

“Circulair is meer dan afvalstoffen omzetten naar grondstoffen”

Naast duurzaam ondernemen is het circulaire karakter van Van Gils Automotive ook zichtbaar in de omgang met onze klanten, het personeel en de omgeving. Wij streven te allen tijde naar duurzame relaties waarin beide partijen voordeel genieten van de samenwerking. Daarnaast fungeert onze onderneming in samenwerking met de omliggende gemeentes, ook als leerwerkbedrijf voor mensen met diverse afstanden tot de arbeidsmarkt. In een traject van zeven maanden worden zij intensief begeleid met het kunnen vinden van hun draai in het hedendaagse werkleven, zodat zij zich op hun eigen tempo voor kunnen bereiden op een eventuele herintegratie.

“Eerst gebruikt, daarna pas nieuw”

Naast het creëren van bewustwording onder onze particuliere klanten, informeren wij ook bedrijven over de mogelijkheden en voordelen van duurzaam ondernemen. Door het gebruik van de onderdelen van Van Gils Automotive kan iedereen zijn of haar wagenpark verduurzamen. Dit levert zowel voor de klant als voor het milieu meerdere voordelen op: Gebruikte onderdelen reduceren de C02 uitstoot – voor een motorblok is dat al snel 84% - Kostenbesparing tot wel 60% Kwaliteitsonderdelen met één jaar garantie ​“Het zou toch geweldig zijn als gebruikt de nieuwe standaard wordt” Door onze deelname aan de ‘Circular Economy Challenge’ van de Rabobank, hopen wij bij te kunnen dragen aan de verandering van ieders Mindset. “Een portier uit 2018 in een auto uit 2016, dat is toch onnodig?”, aldus Patrick van Gils. “Als mensen goed beseffen dat zij daarnaast ook nog geld besparen, wordt gebruikt vanzelf de nieuwe standaard. Het is slechts een kwestie van tijd.”

live chat