Zeven verrassende manieren van hergebruik

11 feb. 2020

Bijna alles is tegenwoordig te recyclen

Van aircopomp tot stuurbekrachtiging: bijna alles is tegenwoordig te recyclen. Mooier nog is als een compleet oud onderdeel een nieuw leven krijgt. 



Voor Sacha van Gils van autodemontagebedrijf Van Gils Automotive is het dagelijkse praktijk. Hij heeft zijn bedrijf zien veranderen van een klassieke autosloperij tot het moderne demontagebedrijf dat het nu is. Snijbrander, beitel en hamer maken plaats voor moderne technieken. Met Van Gils kijken we naar zeven verrassende voorbeelden van hergebruik en recycling in de autobranche. 

1 - Instructieboekje

Je verwacht het misschien niet, maar veel automobilisten hechten nog steeds waarde aan een papieren instructieboekje. Zo heb je handige tips voor gebruik en onderhoud bij de hand, ook al staat de handleiding ook op internet. Papier is altijd te recyclen. Een boekje doorgeven aan een liefhebber is natuurlijk ook een vorm van hergebruik. De foto toont het instructieboekje van een Mercedes Benz CLA Coupe uit 2015.

2 - Stoelairbag

Als er schade aan de zijkant van de auto is, klapt de stoelairbag uit. Daarna heb je een nieuwe nodig. Of toch niet? De software van de airbagmodule, een kleine computer die het airbagsysteem nauwlettend volgt, onthoudt als de airbag is afgegaan. Maar daar kunnen garagebedrijven wat aan doen. Zij kunnen de software resetten, zodat de airbag bijna weer zo goed als nieuw is.

 

3 - Het reservewiel

Er was een tijd dat een reservewiel standaard bij een nieuwe auto inzat. Ook de krik werd meegeleverd. Het was soms ploeteren langs de snelweg, maar je kon het zelf oplossen. Tegenwoordig ontbreken zulke hulpmiddelen als je een lekke band hebt. Wielen en banden zijn er genoeg dankzij mensen die een afgedankte auto inleveren. Die wielen krijgen steeds vaker een nieuw leven nu steeds meer automobilisten kiezen voor zekerheid om met een reservewiel op pad te gaan.

 

4 - Krukas met drijfstang

Ook motoronderdelen zijn goed te hergebruiken, zoals de krukas met drijfstang. Via de drijfstang wordt de op- en neergaande beweging van de zuiger omgezet in de draaiende beweging van de krukas. Soms is de krukas door slijtage niet meer bruikbaar. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om de krukas een nieuw leven te geven. Soms is alleen een nieuwe oliepomp nodig en heb je daarmee een versie die voor hergebruik geschikt is.

5 - Accupakket

Accu’s raken gaandeweg op, er is dan minder capaciteit en de afstand die je ermee kunt rijden wordt kleiner. Maar gebruikte accu’s zijn geschikt te maken voor hergebruik. Dat begint met te meten hoeveel capaciteit er nog inzit. Als je de auto laat lopen, kan je de accu weer opladen. Die moet dan wel snel naar de volgende autobezitter, want hoe langer je hem bewaart, hoe meer stroom er wegvalt. Als een bedrijf een accu binnen een bepaalde tijd weer verkoopt, dan kan die nog lange tijd mee.

6 - Aircopomp

De airco is er natuurlijk vooral voor de zomer, maar de valkuil is dat je hem de hele winter niet gebruikt. Dat moet je juist wel doen. Het heeft ook zin, omdat je daarmee condens in je auto aanpakt. Vergeet je de airco in de winter te gebruiken, dan ontdek je in de lente dat het wellicht niet meer werkt. Vaak hoef je alleen de vloeistof bij te vullen en werkt de airco weer als vanouds. Zo zijn de airco’s van afgedankte auto’s ook prima te hergebruiken. Vooral in het voorjaar is er veel vraag naar airco’s. Veel gebruikte aircopompen vinden dan hun weg naar een nieuwe klant.

7 - Elektrische stuurbekrachtiging

Vroeger ging het hydraulisch, maar tegenwoordig gaat stuurbekrachtiging doorgaans elektrisch en zit er zelfs een computer bij. Demontagebedrijven die een afgedankte auto krijgen, halen de stuurbekrachtiging meestal uit elkaar. Vaak is het nodig om enkele onderdelen te vervangen en te kalibreren zodat het allemaal goed past, maar dan heb je een apparaat dat nauwelijks voor nieuw onderdoet. Hergebruik van stuurbekrachtiging blijkt met de juiste technische kennis uitstekend te doen.

live chat