Waarom is uw auto zonder katalysator veel minder waard?

21 sep. 2021

Wanneer u uw (sloop)auto bij VanGilsAutomotive inlevert, krijgt u een mooi en passend bedrag voor uw auto. Wel is het van belang dat de katalysator nog onder de auto zit, want zonder deze katalysator zult u nog maar een paar tientjes voor uw auto krijgen. Maar wat is hiervan precies de oorzaak?

Wat is een katalysator?

De katalysator bevindt zich in om in de omgeving van het uitlaatsysteem en is een keramisch blok van monoliet, met het uiterlijk van een honingraat. De naam honingraat komt door de kleine doorgangen die zich in het blok bevinden. De katalysator is geïmpregneerd met Platina en Rhodium of met Palladium. Deze edelmetalen zorgen voor een chemische reactie waarbij alle schadelijke stoffen uit de uitlaatgassen worden omgezet naar koolstofdioxide, stikstof en water die vervolgens de uitlaat verlaten.

Monoliet en edelmetalen

Monoliet en de edelmetalen (Platina, Rhodium en Palladium) zijn met enige regelmaat veel geld waard. Maar doordat de prijs veel edelmetalen vaak veranderd, kan het ook zijn dat een katalysator op een bepaald moment maar een paar tientjes waard is.

Katalysator verplicht

De katalysator is sinds 1995 een verplicht onderdeel onder de auto. Wanneer VanGilsAutomotive uw auto voor de handel zou willen verkopen, is het ook van belang dat deze auto een katalysator heeft. Zonder katalysator kan de auto niet de weg op. 


Kat

live chat