Wat doet een shredder met een kaal autowrak?

28 sep. 2021

Een aantal weken geleden vertelden wij wat een PST fabriek met uw auto doet, maar voordat uw auto naar een PST fabriek gaat, wordt deze eerst naar een shredder gebracht. Welke stappen een shredder uitvoert, vertellen wij in deze blog.

Samenwerking

Door heel Nederland zitten dertien shredderbedrijven die zich aangesloten hebben bij de ARN (Auto Recycling Nederland). Van deze dertien bedrijven werkt VanGilsAutomotive samen met HKS the metal company in Moerdijk.

Werkzaamheden shredderbedrijf

Bij de shredderbedrijven wordt gewerkt met grote machines die het kale autowrak vermalen tot kleine stukjes. In dit proces wordt het grove en lichte vuil afgezogen en de overige deeltjes gaan door een trommelmagneet. Hier wordt het ijzer van de overige deeltjes gescheiden, wat vervolgens naar smelterijen wordt gebracht om nieuw staal te produceren. De overige deeltjes zoals koper en aluminium, worden later in het proces gescheiden.

Percentage recycling

Door zoveel mogelijk deeltjes van elkaar te scheiden, kan een groot gedeelte van de auto gerecycled worden. Samen met de PST fabriek zorgt een shredder dan ook voor een recyclingspercentage van 73,9% van het gehele autogewicht. Samen met de demontage bij VanGilsAutomotive komt het in totaal op 98% van het autogewicht.


Shredder

live chat