Reservewiel

Het hebben van een reservewiel in de auto is een belangrijke optie wanneer één van de autobanden wordt lek gereden.

Is de autoband lek, dan zijn er een paar opties om de lekke band te vervangen, de kapotte autoband vervangen voor het reservewiel of repareren met een banden-reparatieset of -kid. Als laatste optie is er nog de mogelijkheid om de ANWB te bellen.

Officieel is het hebben van een reservewiel in Nederland en België niet meer verplicht.
Maar waarom zou je geen reservewiel bij je hebben? Eigenlijk weet je dit pas als je een lekke band hebt, maar geen reservewiel. Dan sta je gelijk om het hand. Waarschijnlijk moet je dan wachten op hulp van de wegenwacht. In weer en wind de kapotte autoband plakken is een vervelende optie.
Het vervangen van de kapotte autoband voor het reservewiel is gemakkelijk en sneller gedaan.

 

Reservewiel - Thuiskomer - Van Gils Automotive    Uitvouwbaar reservewiel - van Gils Automotive

 

Thuiskomer

Het reservewiel wordt ook wel een thuiskomer genoemd. De naam zegt het eigenlijk al.
De thuiskomer is bedoeld om naar huis of de garage te rijden, met de maximale snelheid van 80 kilometer per uur, om zo snel als mogelijk de kapotte autoband te laten repareren of te vervangen voor een nieuwe autoband.

Ook kan het voorkomen dat het reservewiel een volwaardig autoband is. Gelijk aan de autoband onder de auto.

Opvrouwbaar reservewiel

Tegenwoordig is ook het opvouwbare reservewiel op de markt. Meerdere typen luxe auto’s, zoals Porsche, Mercedes en de duurdere typen van Audi en Volkswagen, worden uitgerust met dit opvouwbare reservewiel, alhoewel vandaag de dag ook steeds meer andere automerken een opvouwbaar reservewiel in de auto plaatsen.
Binnen enkele minuten is het opvouwbare reservewiel opgeblazen door middel van de speciaal geleverde pomp.
Met bepaalde type opvouwbare reservewielen kan wel tot drieduizend kilometer worden gereden.

Zowel voor de thuiskomer als voor de volwaardige autoband als reservewiel is het van belang dat de juiste bandenspanning op regelmatige basis wordt gecontroleerd.
Niets is vervelender wanneer de kapotte autoband moet worden vervangen door de thuiskomer of het reservewiel en de bandenspanning is te laag.

Banden-reparatieset of banden-reparatiekid

De banden-reparatieset of -kid is een prima vervanging voor het reservewiel. Echter niet in alle gevallen te gebruiken.
Is het lek of het gat in de band te groot, denk hierbij aan een klapband, dan is de banden-reparatieset of -kid niet te gebruiken. De enige optie is dan het reservewiel.

Van Gils Automotive adviseert om altijd een reservewiel of volwaardig autoband als reservewiel achterin de auto te hebben.